söndag, februari 28, 2010

Blå moskèn - interiör..en saga


Kände mig som träffad av blixten av all dess skönhet!

Ibland kan det nästan bli för mycket av det vackra...svårt att ta det till sig!
Kan nästan tänka mig att jag stod med öppen mun och bara var helt förstummad!
Nu låter jag Er ta Er förbi alla bilderna helt utan text.....bara låta Er försvinna för en stund.....



















....för att komma tillbaka till verkligheten igen! Vilket konstverk...och man kan gå in i det!
Vad underbart det är att resa...vad det berikar en!

Idag töar det här och inte mig emot! Nyss rasade det snö från taket...blev lite rädd då småkillarna var ute!
Ska strax ta och bege mig ut till verkstan..småkillarna hänger med också.
De skall betsa sina fågelholkar de gjort i slöjden!

Vad skall Ni hitta på en söndag som denna?

tisdag, februari 23, 2010

Blå moskèn - exteriör




Blå moskén (på turkiska Sultanahmet Camii, "Sultan Ahmed-moskén") är en stor moské, klädd i blått kakel, i Istanbul. På natten lyser strålkastare upp byggnaden från alla håll. Den lät byggas av den osmanske sultanen Ahmed I mellan 1609 och 1616, och arkitekturen är delvis inspirerad avHagia Sofia.

Blå moskén är en populär utländsk benämning på moskén, men det officiella namnet är Sultan Ahmed-moskén. Smeknamnet kommer av att moskén är en av flera turkiska moskéer klädda med keramikplattor från Iznik som har blåa detaljer.

Alla som besöker Turkiet för första gången blir fascinerade över böneutropen som äger rum 5 gånger om dagen. Utropen är på arabiska, och inte på turkiska som många tror.


Ingången till moskèn...rakt fram finns fontänen där männen tvättar sig innan de går in. Såg aldrig en kvinna tvätta av sig. Är nog bara männen...

Kvinnorna har en egen liten avdelning precis innanför dörren där de får hålla till.
Kvinnorna är lite osynliga.


Se det vackra regnblöta golvet....




De magiska kranarna....
Vet inte vad som händer inom mig när jag ser dessa kranar....Blir alldeles lyrisk.

Tänk så många som tvättat sig här....Att kunna bygga dessa makalösa moskèer...allt är gjort in i detalj. Blir mållös!


Den här moskèn tycker jag var mycket vacker...de fem minareterna...som ett sagoslott & interiören skall vi inte tala om....

Den tar vi en annan dag...tills dess får Ni njuta av dessa bilder.

lördag, februari 20, 2010



Vet inte hur många sådana här tvagnings kranar i alla dess skepnader som jag fotat i Istanbul. Tycker de är så vansinnigt vackra i all sin enkelhet/prakt.
Se dessa kranar...kaklet!
Den här vaskningskranen finns i Den stora basaren.

Överallt finns de....en muslim måste tvätta sig innan besök i moskèe...tvätta sig innan/efter maten.
Ett inlägg endast innehållande tvättningsställ kommer senare.

Vid ett tillfälle då jag gick förbi kranen stod en gammal man och tvättade sina fötter allt medans folk strömmade förbi. Inga konstigheter...de är sånt som tillhör vardagen.
Köpte med mig en kakelplatta hem....

Ja mina vänner nu har det slutat snöa ute...30 cm. senare. Tänkte idag bege mig med gummistövlar ut till växthuset för första gången i vinter...gick inte. Snön mätte upp till halva låret. Hade tänkt dra av snö uppe på taket. Ska skotta mig fram mig imorgon.

Helgen innan vi åkte till Istanbul skottade vi hustaken här hemma. Våra uthus har ju en del år på nacken. Såg häromdagen ett tak som ramlat ner över en segelbåt....så himlans tråkigt. Vore ju trist om något tak hamnade på någon veteranbil.

Snart skall vi väl stoppa ner lite till i våra magar för att sedan bänka oss framför melodifestivalen.....skall bli kul...har inte sett de andra än.

Ha en skön kväll,

onsdag, februari 17, 2010

Försmak




Första dagen på jobbet efter en fantastisk vecka med min man i Istanbul.

Det var vår väder där...smaka på det...vårväder! Allt mellan 10-18 grader slog mot våra ansikten! Bara vädret gjorde en alldeles lycklig i kroppen...lägg därtill denna magiska staden.

Ett myller av försäljare i stadens alla vrår! All skönjs ting + mat för våra ögon! Inte nog med det....dessa moskeèr! Mosaiken,kaklet,marmorn,guldet....ja som Ni förstår så tilltalade staden mig något enormt.
Dofterna, matkulturen,den sociala livstilen..listan kan göras lång.

Har så många foton att visa Er...de kommer! Lyckades få in det här fotot från Stora Basaren...kolla in det magiska taket! Fick snudd på ont i nacken den här veckan efter att ha sett alla vackra kupoler/tak!

Tyvärr har jag inte själv sett fotona från resan då jag inte kan få in dem i min dator! Mina hårdiskar är över fulla...datorn är seg! Photoshop tar inte emot foton...

Nästa vecka skall min stora tjej föra över till extern hårdisk + rensa det jag inte behöver! Mycket tacksam gumman....sånt tycker jag är lite klurigt!
Är så rädd för att göra fel och så blipp så försvinner typ allt...lika bra hon hjälper mig...skulle börja ryka om skallen om jag gör något fel!

Så idag får Ni en försmak på det som komma skall....måste ju visa Er det som får mig att dåna!!!


lördag, februari 06, 2010

Snart...snart...


Cagaloglu Hamam i Sultanahmet

..är det avresa till Istanbul!

Nu har jag läst på,tittat på vackra bilder och känner mig super peppad att ta staden i min famn! Kulturen och arkitekturen känns så jag....jag kommer älska den här staden tror jag! Finns ju så mycket att utforska...alla marknader som verkar liksom uppdelade efter kategori. Kryddmarknad,blomstermarknad,tygmarknad osv. Ja Ni hör ju att jag kommer go crazy...ännu mer crazy skulle min kära man uttrycka det!

Googlade Istanbuls mest attraktiva Hamam/äldsta-300 år gammal. http://www.cagalogluhamami.com.tr/

Hit skall vi och bara mysa. Ligga på ovan uppvärmda hällar,bli skrubbad och masserad av bastant dam...allt i en fantastisk miljö!

Har sagt till barnen att jag skall försöka sätta in bilder på bloggen från hotellets dator...vet inte riktigt hur det fungerar..om det gör det över huvudtaget. Vore så kul för dem ( för Er också kanske)...annars blir det mms till någons av barnens mail. Vi får se...hur som haver så kommer jag visa Er lite från vår resa då vi kommit hem. Nu vet Ni var vi skall tvaga oss iallafall...gå in på länken och titta...så vackert!

Ha det nu så underbart Ni alla så hörs vi snart igen,

torsdag, februari 04, 2010



Äntligen hamnade fotot i bloggen....tog kort med mobilen!

Mottagningen är ju inte den bästa...helt plötsligt så fungerade det och typ tio stolar hamnade i bloggen som den uppmärksamma noterade.
Tänkte jag skulle visa det senaste fyndet som skall piffas upp! I mitt tycke så söt....kolla krönet...mmmmm! Vore synd och skam att måla den ....men då jag skall sälja den så kanske det får bli lite färg!
Har en del som skall fixas iordning först så denna lilla stolen får vänta.

Strax börjar Antikrundan....Oj två minuter visst...bäst jag rusar! Strax tillbaka....såg Ni att de hittade fina glassformar i förra programmet...vill ha!!!
Antikrundan slut....

Här hemma rullar dagarna på i lika snabbt tempo som snöflingorna faller till marken. Vi kommer snart inte hem till oss...vet inte var vi skall placera all snö snart! Tänk när all den här snön skall smälta.....

Snart har vi helg och jag ska ta mig med ungarna till badhuset....ha lite latjo! Måste väl sedan städa lite IGEN så det är lite fint till när farfar kommer på tisdag då vi ska åka! Pirrigt!

Nä nu skall jag rusa vidare...ville bara höra av mig lite!